olifantenkantelaar

Voor een medische ingreep kan men met de olifantenkantelaar de olifant vastzetten en in iedere gewenste stand draaien.

De olifantenkantelaar van Blijdorp

Om de olifanten op een eenvoudige en veilige manier medische ingrepen te laten ondergaan heeft Diergaarde Blijdorp een olifantenkantelaar ontwikkeld. De olifant loopt zelf de kantelaar binnen, bestaand uit een vaste traliewand en een beweegbare traliewand. Daartussen wordt de olifant stevig vastgeklemd. Bovendien kan het apparaat met olifant ronddraaien, zodat de dierenarts de olifant in iedere gewenste stand kan leggen

De Rotterdamse Zoo nam op 28 oktober 1998 de olifantenkantelaar in gebruik voor haar Aziatische olifanten. Een wereldprimeur. De kantelaar is tussen het binnen- en buitenverblijf geplaatst zodat de olifanten er tweemaal per dag door heen moeten lopen. Op die manier zijn ze volkomen vertrouwd geraakt met dit angstwekkende gevaarte van 9500 kg.

Volledige narcose

Zonder olifantenkantelaar, dus als een olifant los is, moet je hem voor veel ingegrepen onder volledige narcose brengen, want een olifant van 6000 kg die tegenstribbelt is niet te behandelen. Als je een olifant verdooft, weet je niet welke kant hij zal opvallen. Valt hij op de verkeerde zij, dan heb je een hijskraan nodig om hem goed te leggen. De narcose moet zo zwaar zijn dat dit mogelijke tijdverlies inbegrepen is.

Het voordeel van het vastklemmen in de olifantenkantelaar is dat er bij veel behandelingen geen of slechts een lichte verdoving nodig is. En de dierenarts kan de olifant in iedere gewenste stand kan leggen door het apparaat te draaien. Toch probeert Blijdorp de kantelaar zo min mogelijk te gebruiken. Door training van de olifanten kunnen kleine dingen zoals het afnemen van bloed gewoon los uitgevoerd worden.

Ben

Ben werd op 28 februari 1989 in de dierentuin van Parijs geboren en kwam met één jaar naar Blijdorp. Hij zou op den duur de opvolger van de oudere stier Ramon moeten worden. Maar op 25 september 1997 vervloog die hoop.
Toen Ben eerder dat jaar aan het spelen was met een autoband, brak er een stukje van zijn slagtand af. En ondanks een behandeling bleef de wond etteren. Een nieuwe operatie onder volledige narcose was nodig. Om bij te komen uit de narcose kreeg Ben een injectie toegediend, maar in plaats van wakker te worden overleed hij totaal onverwachts.
Zijn overlijden is de directe aanleiding voor het ontwikkelen van de olifantenkantelaar.

Bezoek de olifanten in Blijdorp en ontdek de olifantenkantelaar.

Kantelaars voor andere dieren.

Er bestaan kantelapparaten voor geiten en schapen. Je snapt, dat dit kinderspel is vergeleken met een olifantenkantelaar. En er bestaan paardenkantelaars, maar ook die kunnen zich niet meten met de olifantenkantelaar.

Deze stoel voor de Epley manoeuvre doet denken aan een mensenkantelaar.