kurk

Soortelijke massa van kurk

Een wijnkurk weegt bijna niets. Waarschijnlijk daarom beschouw je kurk als een zeer licht materiaal. Misschien vergelijkbaar met piepschuim (geëxpandeerd polystyreen)? Maar kurk is circa 10 maal zo zwaar als piepschuim.

De soortelijke massa van kurk varieert van 160 tot 260 kg/m3. Dus een kubieke meter van zelfs de lichtste kurksoort weegt 160 kg. Dat is toch knap lastig om in je eentje te tillen.

Afhankelijk van de beoogde functie kunnen producten van kurk lichter of juist zwaarder gemaakt worden dan het onbewerkte materiaal.

Quercus suber

Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik (Quercus suber). Men kan pas voor de eerste keer oogsten als de kurkeik 25 jaar oud is. De schors wordt van de boom geschild en verwerkt tot producten van kurk. Na het schillen duurt het weer 9 jaar voordat de boom hersteld is en er opnieuw kurk geoogst kan worden.

Stel je je een kurk voor met een volume van 1 m3. Kun je die tillen?

Kurkproducten

Afgezien van wijn- en champagnekurken en stukken decoratiekurk voor terraria, wordt kurk vaak eerst vermalen tot granulaat. Van dit granulaat kunnen weer allerlei producten gemaakt worden met de gewenste specifieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan kurkvloeren, kurk als isolatie, drijfmateriaal, schoeisel en tassen