hoofd & schouder

Haren lijken zich te verplaatsen

Van af een bepaalde leeftijd wordt de hoeveelheid hoofdhaar steeds minder. Tegelijkertijd beginnen op andere plaatsen op het lichaam haren te groeien, waar dat eerder niet of nauwelijks gebeurde. Er groeien met het klimmen der jaren steeds meer haren op de schouders. Later ook in oren en neus. Zelfs op de rand van de oorschelp en soms op de neus.

Bovenop je hoofd verdwijnen haren, maar ze lijken elders terug te komen.

Dihydrotestosteron hormoon

Hetzelfde hormoon dihydrotestosteron dat oorzaak is van het dunner worden van het hoofdhaar, zorgt ook voor een groeitoename van haren op neus, oren, wenkbrauwen en andere plekken.

Geen behoudswet

Het hoofdhaar ‘verplaatst’ zich naar elders. Maar ik zie ook wel dat hiermee de hoeveelheid haar niet constant blijft. Het gaat hier dus zeker niet om een behoudswet.

Lagerop

De woorden ‘bovenop’ en ‘onderop’ bestaan. Ook ‘hogerop’ bestaat. Maar het woord ‘lagerop’ komt niet voor in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal (“Dikke Van Dale”). Ook niet in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie (“groene boekje”). Een omissie, want bij het beschrijven van het verplaatsen van het haar van het hoofd naar beneden is er wel behoefte aan.

Ik neem aan dat ‘lagerop’ in de volgende editie van deze standaardwerken toegevoegd wordt. (Niet te verwarren met wat je wel eens in het café hoort: “Ik heb mijn lager op.”)