hard water

Hardheid van water

De hardheid van water wordt afgemeten aan de hoeveelheid calcium (kalk) in het water. Hoe meer calcium, hoe ‘harder’ het water. Afgezien van een verschil in smaak, heeft de hardheid van water vrijwel geen invloed op onze gezondheid.

Waarom is hard water een probleem?

Bij het verhitten (boven 60oC) van hard water ontstaat er kalkaanslag, bijvoorbeeld in je koffiezetapparaat of wasmachine. Op den duur laat ook koud hard water kalkaanslag achter bijvoorbeeld bij kranen en in de toiletpot. Hoe minder hard het water, hoe minder kalkafzetting. Daardoor gaat je waterkoker langer mee en ontstaat er in de vaatwasser minder snel een witte waas op je glazen. Het waterbedrijf zal water dat te hard is gedeeltelijk ontkalken.

Maat voor hardheid

In Nederland wordt waterhardheid gemeten in dH (Duitse hardheid), in België in fH (Franse hardheid). Om deze twee eenheden met elkaar te vergelijken geldt     1 dH = 1,8 fH   oftewel  1 fH = 0,56 dH.

Er bestaat geen officiële indeling van de verschillende niveaus van waterhardheden, maar de volgende tabel wordt vaak door waterbedrijven gebruikt.

Tabel van waterhardheden

Water kan ook te zacht zijn

Maar water kan ook te zacht zijn. Want met het minder worden van de kalk mindert ook de zuurtegraad. Daardoor kan het water de leidingen aantasten. Kalk in het water biedt bescherming aan de leidingen. Het waterbedrijf mag water niet te ver ontkalken. Als water van nature te zacht is, dan zal het waterbedrijf kalk toevoegen.

De ondergrens voor drinkwater is in Nederland vastgelegd op 5,6 dH, de bovengrens op 12,5 dH. In België liggen deze grenswaarden iets anders namelijk op 15 fH en 67 fH.

In het gemeentebad.

Gemeentebad

Toen aan het begin van de 20e eeuw de overheid het nut van persoonlijke hygiëne begon in te zien, werden er gemeentelijke badhuizen gesticht, omdat woonhuizen nog geen douche hadden. In het badhuis kon je voor 25 cent 10 minuten douchen. Wel zelf zeep en een handdoek meenemen. Sommige (gemeentelijke) badhuizen hadden ook een zwembad. Vanaf de jaren zestig werden woonhuizen steeds vaker van een douche voorzien.

Water zo hard als beton?

Er vaak gezegd dat als je plat op het water landt, het water net zo hard als beton is. Dat behoeft enige nuancering. Water is (vrijwel) onsamendrukbaar en als je met een grote snelheid op je buik landt, heeft het water niet voldoende tijd opzij te wijken. Het voelt dan dus of je op een hard oppervlak landt. Kom je op je voeten terecht, dan kan het water wel wijken en voelt het niet hard aan.

Overigens is een duiker die in het zwembad plat op zijn buik landt, al vrij snel weer boven Jan. Dat zie ik niet zo gauw gebeuren, als diezelfde persoon op een betonnen plaat terecht zou komen. Daarom vermoed ik, dat zelfs bij een ongunstige landing na een duik van de hoge plank het water niet zo hard als beton aanvoelt. En dan nog het verschil in oppervlakteruwheid tussen water en beton. Dat moet toch heel anders aanvoelen.

Wikihow vermeldt dat water alleen veilig is om in te vallen tot een hoogte van 45 meter en dat het bij een grotere hoogte niet veel gunstiger dan vallen op beton. Wikihow maakt daarbij geen onderscheid hoe je op het water terecht komt. Met je handen, op je voeten of plat op je buik. Het zou toch verschil moeten maken.

Tip tegen kalkaanslag in de douche

Haal na het douchen een wisser over de glaswand